Jak zmienić domyślnego użytkownika podczas uruchamiania w systemie Windows 10

W systemie Windows 10 konto użytkownika zarządzane przez komputer jest ustawiane jako użytkownik domyślny. Dzieje się to automatycznie podczas uruchamiania komputera z systemem Windows 10. Chociaż jest to normalne, wiele razy możesz skonfigurować oddzielny profil użytkownika iz jakiegoś powodu Twój komputer automatycznie uruchamia się teraz z nowym profilem.

Może to być denerwujące, ponieważ nie chciałeś, aby było to domyślne konto użytkownika na pierwszym miejscu. A teraz chcesz zmienić domyślnego użytkownika podczas uruchamiania na komputerze z systemem Windows 10 na oryginalny. Alternatywnie możesz również zmienić system tak, aby uruchamiał się przy użyciu konta lokalnego zamiast konta administratora.

Dobrą rzeczą jest to, że można to zrobić dość łatwo. Zobaczmy, jak zmienić domyślnego użytkownika podczas uruchamiania w systemie Windows 10.

Rozwiązanie: przez panel sterowania

Krok 1: Przejdź do przycisku Start na pulpicie iw polu wyszukiwania wpisz Panel sterowania .

Rozpocznij wyszukiwanie na pulpicie Panel sterowania

Krok 2: Teraz kliknij lewym przyciskiem myszy wynik, aby otworzyć Panel sterowania .

Rozpocznij wyszukiwanie w panelu sterowania

Krok 3: W oknie Panelu sterowania przejdź do Widok b y w prawym górnym rogu i ustaw go na Duże ikony (wybierz z listy rozwijanej).

Teraz przewiń w dół i znajdź Konta użytkowników . Kliknij, aby otworzyć.

Panel sterowania Widok według kont użytkowników z dużymi ikonami

Krok 4: W oknie Konta użytkowników przejdź do opcji Zarządzaj innym kontem po prawej stronie i kliknij lewym przyciskiem myszy, aby je otworzyć.

Konta użytkowników Zarządzaj innym kontem

Krok 5: Teraz w oknie Zarządzaj kontami wybierz konto lokalne, które chcesz być domyślnym użytkownikiem podczas uruchamiania systemu Windows.

Zarządzaj kontami Wybierz konto lokalne

To wszystko. Pomyślnie zmieniłeś domyślne konto użytkownika podczas uruchamiania komputera z systemem Windows 10 na konto lokalne. Podobnie możesz zmienić go z powrotem na konto administratora, gdy poczujesz taką potrzebę.

Musisz jednak pamiętać, że logując się za pomocą konta lokalnego, nie zobaczysz spersonalizowanych ustawień, które miałeś na koncie Microsoft.