Jak usunąć profil użytkownika w systemie Windows 10 bez usuwania konta

Jeśli chcesz zmodyfikować wszystkie preferencje i ustawienia wszystkich swoich aplikacji i systemu Windows dla użytkownika, jesteś we właściwym miejscu. Istnieje możliwość, że Twoje konto użytkownika zostanie uszkodzone lub po prostu chcesz zmienić ustawienia z powrotem na ustawienia domyślne.

Aby to osiągnąć, możesz usunąć profil użytkownika bez usuwania konta użytkownika. Usuniemy profil użytkownika, a NIE konto użytkownika. Dzięki temu po ponownym zalogowaniu się zostanie automatycznie utworzony nowy profil dla tego samego konta użytkownika. Zobaczmy, jak to zrobić.

* Uwaga: Po pierwsze, upewnij się, że Twoje konto użytkownika ma uprawnienia administratora. Nie możesz również usunąć profilu dla aktualnie aktywnego konta. Najpierw musisz wylogować się z tego, z którego chcesz usunąć profil, i zalogować się przy użyciu innego konta użytkownika.

Metoda 1: Jak usunąć profil użytkownika w zaawansowanych właściwościach systemu Windows 10

Krok 1: Naciśnij jednocześnie klawisz Windows + R na klawiaturze, aby otworzyć okno Uruchom . Wpisz poniższy tekst w pole i naciśnij Enter, aby otworzyć okno dialogowe Zaawansowane właściwości systemu :

SystemPropertiesAdvanced

Naciśnij Win + R, aby otworzyć Run Box, wpisz Systempropertiesadvanced i naciśnij Enter

Krok 2: W oknie dialogowym Właściwości systemu , w sekcji Profil użytkownika , kliknij przycisk Ustawienia .

We Właściwościach systemu, w sekcji Profile użytkowników, kliknij Ustawienia

Krok 3: W oknie Profile użytkowników wybierz profil użytkownika, który chcesz usunąć, i kliknij przycisk Usuń .

W oknie profili użytkowników wybierz profil użytkownika, który chcesz usunąć, kliknij przycisk Usuń

Potwierdź żądanie w monicie, klikając Tak, a konto użytkownika zostanie usunięte. Gdy następnym razem zalogujesz się ponownie, Twój profil użytkownika zostanie automatycznie utworzony ponownie ze wszystkimi ustawieniami domyślnymi.

Metoda 2: Jak ręcznie usunąć profil użytkownika w systemie Windows 10

Krok 1: Otwórz Eksplorator plików (ten komputer) i kliknij dwukrotnie folder OS C :, aby go otworzyć.

Otwórz Eksplorator plików, kliknij folder C.

Krok 2: W folderze OS C: znajdź i kliknij dwukrotnie folder Użytkownicy .

W folderze C zlokalizuj i kliknij dwukrotnie folder Users

Krok 3: Kliknij prawym przyciskiem myszy profil użytkownika, który chcesz usunąć, i kliknij Usuń z menu kontekstowego.

Kliknij prawym przyciskiem myszy profil użytkownika, kliknij opcję Usuń

Krok 4: Teraz naciśnij klawisz Windows + R razem na klawiaturze, aby otworzyć pole Uruchom , wpisz Regedit w polu i naciśnij Enter, aby otworzyć Edytor rejestru .

Krok 5: W oknie Edytor rejestru przejdź do poniższej ścieżki:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows NT \ CurrentVersion \ ProfileList

Przejdź przez podklucze po lewej stronie okna pod Listą profili . Kliknij każdy z nich i po prawej stronie okna znajdź wartość ciągu ProfileImagePath . Kliknij go dwukrotnie, aby otworzyć i sprawdzić dane wartości . Pole Dane wartości pokazuje profil użytkownika . Pomoże Ci to znaleźć podklucz powiązany z usuniętym profilem użytkownika .

Przejdź do ścieżki, znajdź podklucz i kliknij dwukrotnie wartość ciągu Profileimagepath

Krok 6: W oknie Edytuj ciąg sprawdź pole Dane wartości, które pokazuje usunięty profil użytkownika . Teraz, gdy wiesz, że to jest ProfileImagePath połączone z usuniętym profilem użytkownika , usuń ten ciąg .

Profilu użytkownika dla konta powiązanego zostanie usunięty. Po ponownym zalogowaniu się zostanie on ponownie utworzony z domyślnymi ustawieniami i opcjami.